Ας μιλήσουμε για την τερηδόνα
Τερηδόνα
Η τερηδόνα είναι νόσος που προσβάλει τα δόντια μας και οφείλεται σε μικρόβια που βρίσκονται στο στόμα μας και λόγω της πλημμελούς στοματικής υγιεινής προσκολλώνται στα δόντια μας πολλαπλασιάζονται και καταναλώνοντας υδατάνθρακες(σάκχαρα) από τις τροφές που τρωμε, παράγουν οργανικά οξέα που καταστρέφουν τα δόντια μας.
Έχει μεγάλη επεκτατική ικανότητα και αν δεν ελεγχθεί πολύ γρήγορα καταστρέφει το δόντι μας και φθάνει μέχρι τον πολφό (νεύρο) του δοντιού με άμεσο επακόλουθο τον έντονο πόνο. Δυστυχώς η βλάβη που προκαλεί σ’ένα δόντι η τερηδόνα δεν μπορεί να αναπληρωθεί από τον οργανισμό μας και η μόνη θεραπεία είναι η αντιμετώπισή της από τον οδοντίατρο.
Η τερηδόνα προσβάλλει τα δόντια ατόμων όλων των ηλικιών, ιδιαίτερα όμως εμφανίζεται στα δόντια των παιδιών που δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί η δημιουργία τους και είναι πολύ πιο ευπρόσβλητα.
Πως θα αποφύγουμε την τερηδόνα
- Το καθημερινό και σχολαστικό βούρτσισμα μετά από κάθε γεύμα είναι το σημαντικότερο όπλο μας κατά της τερηδόνας. Όσο και αν φαίνεται εύκολο να καθαρίσουμε καλά τα δόντια μας θέλει ιδιαίτερη προσπάθεια και επιμονή γιατί υπάρχουν στα δόντια μας πολλές φυσικές κρύπτες όπου μπορούν να προσκολληθούν μικρόβια και τροφές. Επίσης είναι ιδιαίτερα σημαντικό να καθαρίζουμε τα δόντια μας μεταξύ τους τουλάχιστον μια φορά την ημέρα χρησιμοποιώντας οδοντικό νήμα ή μεσόδοντα βουρτσάκια.
- Η κατανάλωση γλυκών συμβάλει στην ανάπτυξη της τερηδόνας γι’ αυτό θα πρέπει τα γλυκά μας να τα τρωμε μετά το φαγητό μας και μετά να βουρτσίζουμε τα δόντια μας ώστε να μην μένουν υπολείμματα τους στο στόμα μας. Μεταξύ των γευμάτων θα πρέπει να αποφεύγουμε τα γλυκά αλλά και ό,τι περιέχει ζάχαρη όπως αναψυκτικά, αρκετοί χυμοί, το κέτσαπ, ροφήματα και καφέ που έχουμε προσθέσει ζάχαρη, διότι είναι ιδιαίτερα επιβλαβή για τα δόντια μας.
- Τα παιδιά, επειδή τα δόντια τους – παιδικά και μόνιμα – προσβάλλονται ιδιαίτερα εύκολά από την τερηδόνα, πρέπει να μάθουν από πολύ νωρίς να βουρτσίζουν τα δόντια τους, να χρησιμοποιούν συμπληρώματα φθορίου ύστερα από σύσταση του οδοντιάτρου και να κάνουν οπωσδήποτε φθορίωση δυο φορές το χρόνο στον οδοντίατρο. Επίσης είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να γίνονται προληπτικές καλύψεις οπών και σχισμών στα μόνιμα δόντια μόλις ανατέλλουν.
- Επειδή η τερηδόνα όταν προσβάλλει ένα δόντι αργεί να δώσει σημεία ενόχλησης, πρέπει δύο φορές το χρόνο να επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρό μας ώστε και αν παρουσιαστεί σε κάποιο δόντι μας τερηδόνα να αντιμετωπιστεί εγκαίρως.
Η τερηδόνα έχει άμεση σχέση με την κατανάλωση γλυκών. Οι Εσκιμώοι της Λαπωνίας παρόλο που δεν φρόντιζαν τα δόντια τους είχαν μηδενικό δείκτη τερηδόνας διότι στο παραδοσιακό τους διαιτολόγιο δεν είχαν γλυκά. Τις τελευταίες δεκαετίες που άρχισαν να υιοθετούν τον δυτικό τρόπο διατροφής η τερηδόνα αυξήθηκε ραγδαία.
Η συχνή κατανάλωση έστω και μικρών ποσοτήτων γλυκών μεταξύ των γευμάτων διευκολύνει ιδιαίτερα την ανάπτυξη της τερηδόνας διότι τροφοδοτεί τα μικρόβια του στόματός μας συνεχώς με ζάχαρη.
Τα μόνιμα δόντια των παιδιών όταν εμφανίζονται στο στόμα μας δεν έχουν πλήρως ωριμάσει και είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στην τερηδόνα γι’ αυτό και χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα . Το καθημερινό βούρτσισμα μετά από κάθε γεύμα , η σωστή διατροφή και οι τακτές φθοριώσεις κάθε εξάμηνο είναι απαραίτητα για να έχουν γερά δόντια τα παιδιά.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κατανάλωση ζάχαρης κάνουμε και όταν πίνουμε ένα αναψυκτικό, καφέ ή τσάι με ζάχαρη, όταν προσθέτουμε ζάχαρη ή μέλι στο γιαούρτι ή το γάλα.
Πηγή: iatronet.gr